У јесен 1939.године формирана је техничка школа, која кроз различите фазе постојања, данас обележава своју 81.годишњицу.

Интересовање за нашу школу је све веће, излазни резултати ученика су све бољи, почев од матуре, пријемних испита али и резултата оних који нас, након завршене школе, презентују на високошколским установама.

Ми се трудимо, и трудићемо се и даље да унапређујемо васпитно-образовни процес, што у преводу значи да организујемо активности које имају за циљ постизање ваших бољих постигнућа, као што су: ОБОГАЋЕНИ ЈЕДНОСМЕНСКИ РАД И УЧЕНИЧКА ЗАДРУГА као и неке друге активности, које су сада мало у сенци ситуације са корона вирусом и актуелном епидемиолошком ситуацијом.

Наставићемо и да унапређујемо просторне услове у школи. Очекујемо да у 8 учионица буду постављени  лап топови и пројектори, чиме чемо још више унапредити процес дигитализације у школи.

Све у свему, сви смо на једном истом истом задатку, да нам свима боравак у школи буде пријатан и да у њу радо долазимо. Надамо се да у томе успевамо, а ви сте наши најбољи промотери.

НЕКА НАМ ЈЕ СВИМА СРЕЋАН ДАН ШКОЛЕ!

https://youtu.be/KnYD31l0uL0

 

Историјат школе

У јесен 1939. године формирана је техничка школа која је те школске године уписала по једно одељење на грађевинском и машинском одсеку.Нормалан рад одвијао се до почетка II светског рата. У току рата школа је радила у тешким условима и са прекидима. После рата техничка школа уписује доста ученика. Постајала је велика потреба за техничарима. Тако 1947. године при школи почиње са радом и архитектонски одсек. Тих година СТШ “Никола Тесла”, у чијем смо се саставу и ми налазили, била је једна од највећих стручних школа у земљи са око 3000 ученика. Године 1968. долази до дезинтеграције овако гломазне школе. Издваја се архитектонски и грађевински одсек и са Грађевинском школом за квалификоване раднике формира се Грађевински школски центар.Школске 1975/76. при нашој школи почиње са радом и геодетски одсек.

Од оснивања до данас нашу школу завршио је велики број ученика и стекли су звање техничар за високоградњу, техничар за нискоградњу, архитектонски техничар, геодетски техничар, зидар тесар, керамичар, армирач, руковалац грађевинском механизацијом, пословођа, столар, тапетар, грађевинских, геодетских и дрвопрерађивачких занимања за II, III, IV, V степен стручне спреме.

Од 80. до 81. годишњице школе- година пуна изазова али и добрих резултата

Свака нова школска година је нови изазов, прошла а и ова,  имају и онај додатни, обезбедити максимално безбедне услове за рад ученика и запослених, имајући у виду новонасталу ситуацију.

И ове године кренули смо амбициозно, уписали смо више ученика него прошле године. Ове године уписали смо 90% капацитета предвиђених уписом у први разред. Све мање ученика напушта школу, за скоро три четвртине оних који су се уписали, наша школа је била једна од прве три на листи жеља.   Ослањамо се на традицију школе  и на експанзију грађевинарства у нашој земљи.

Похвале стижу и са факултета на које се наши ученици уписују. Прошле године смо имали пријем на Грађевинском факултету и том приликом уручене су захвалнице руководству школе.

Унапређење васпитно – образовног рада

 Стално се ради на томе да се унапреди образовно – васпитни рад у школи, да се организују разни видови ваннаставних активности, нове методе наставе и учења, усавршавање наставника, унапређење просторних услова у школи,   да би се сви у школи осећали пријатно и радо у њу долазили. За ученике који постижу добре и позитивне резултате, за оне најбоље и најактивније школа је обезбедила одлазак до Београда и посету Сајму књига.

Од ове године школа је укључена у пилот пројекат “Обогаћени једносменски рад у средњим школама“, један вид продуженог боравка који омогућава ученицима,  који то желе, боравак у школи и након завршетка редовних часова. Тренутно смо фокусирани, услед целокупне ситуације, на додатну подршку ученицима и помоћ у савладавању градива из појединих предмета (нарочито стручних),  али планирамо и припрему ученика за матурски и завршни испит, за полагање пријемних испита, улепшавање школског окружења и постизање бољих образовних постигнућа ученика.

Ове године није било традиционалног Републичког такмичења грађевинских и геодетских школа Србије, али је наш ученик постигао  веома запажен резултат. Ученик одељења Ат3, Мишић Емил, је на Републичком такмичењу из математике освојио прву награду. На сам дан школе, ученику ћемо доделити похвалницу, пригодан поклон, као и његовом ментору наставници математике Марини Пипи.

Унапређење услова у школи

Наставили смо са унапређивањем услова у школи, постављен је ламинат и санирани подови у још три учионице у школи, постављена је нова столарија и уграђено 14 нових прозора у циљу унапређења енергетске ефикасности школе.

Већ у првим данима септембра, у оквиру програма НИС „Заједници заједно“, обезбеђена су средства за набавку 8 лаптопова и 8 пројектора,  који ће бити постављени у 8 учионица. Пројекат носи назив ДИГИТАЛИЗУЈМО ШКОЛУ ЗАЈЕДНО.

Прикупљали смо донације од  фирми и предузећа из Ниша и околине, хуманитарни динар сакупили су и ђаци и професори школе. Захваљујући том новцу успели смо да за преко 25 ученика обезбедимо бесплатан превоз, месечне картице или помоћ у новцу, гардероби, уџбеницима.

Промоција школе

Јасно нам је да је потребно константно промовисати рад школе, успехе школе и њених ученика, како би школа опет била препознатљива у Нишу и региону. ГТШ „Неимар“ тежи да заузме место које јој припада. И чини ми се да у томе полако али сигурно успевамо. Наши ученици постижу све боље излазне резултате.

Пратимо трендове када су у питању друштвене мреже и интернет као још један вид промоције наше школе. У функцији је сајт наше школе, веома савремен, који се ажурира свакодневно, као и званична фејсбук страница наше школе. Од септембра је школа прешла на вођење Електронског дневника, овакав начин вођења евиденције помаже свима, од ученика, преко наставника и родитеља, поготову када знамо колико је деце и родитеља живи ван града.

Доста тога нас очекује и надаље, школа стреми ка европским стадардима, креиран је Европски развојни план школе, конкурисали смо за средства у оквиру програма ЕРАСМУС. Промовисали смо се и ван граница наше земље, у Румунији, у граду Брашов. Тема тренинга “ Спречавање раног напуштања средњег образовања“ један од проблема који желимо да решимо када су у питању ученици наше школе.

Актуелности

Од актуелних тема у школи, треба напоменути да је у току је покретање рада школе Ученичке задруге ГТШ Неимар. С тим у вези смо аплицирали код МПНТР, за средства за опремање ученичке задруге и осавремењавања њеног рада, па ћемо захваљујући тој донацији Министарства набавити ЦНЦ машину за гравирање и сечење дрвета. То ће будућим задругарима омогућити боље резултате и израду производа које даље желимо да пласирамо и продајемо, а средства искористимо за добробит ученика.

Од планова остаје и неостварена намера за увођење дуалног образовања, и велики задатак за менаџмент школе, а то је  боља промоција образовног профила Оператер основних грађ.радова.