Од 29.11.2022.године до 2.12.2022.године у Тирани (Албанија) је одржан регионални догађај „Твој град – учини га другачијим“, као део пројекта „Супершколе“ који финансирају ЕУ и Немачко министарство за економију а реализују RYCO и GIZ

Грађевинска техничка школа „Неимар“, као једна од Супершкола и овога пута једина из Србије, добила је позив да присуствује радионицама на поменутом догађају. Школу су представљали Милица Кутић, ученица одељења Ат4 и директор школе Сретен Васић, као један од учесника програма“Супершколе“.

Циљ овог догађаја био је да ученици презентују градове у којима живе, са фокусом на добре стране и шта би то свако од њих желео или могао да промени.

„Милица је успешно презентовала и наш град и нашу школу. Урадила је веома добру презентацију о нашем граду а презентовала је на енглеском. Бенефити оваквог догађаја за све нас, школу и ученике, су огромни: већа сарадња младих из региона, јачање језичких компетенција ученика наше школе, развијање тимског духа, дружење.“ – био је задовољан након презентације директор наше школе Сретен Васић.

У принципу, дводневне радионице имале су за циљ, да 12 ученика (по двоје из 6 земаља Западног Балкана) уз помоћ наставника и координатора припреме јединствену презентацију градова из којих долазе и прикажу је председнику Републике Немачке, који је догађај посетио 1.12.2022.године.

„За мене је ово било незаборавно искуство. Од самог путовања, упознавања вршњака из других земаља , дружења, сарадње, али и рада на заједничком пројекту, а то је припрема заједничке презентације. Учешће на овом пројекту, за мене има велики значај. Ученица сам четвртог разреда, и припрема се за упис на факултет и наставак школовања, па ми учешће на овим радионицама пуно значи. Знамо сви колико се данас цени и неформално образовање. После учешћа у пројекту „Уједињени на путу помирења“ у оквиру програма „Супершколе“, учешће на пројекту „Твој град-учини га другачијим“ је још једна успешна прича која ће ми много значити у наставку школовања. Утисци које носим из Албаније су више него позитивни.“ – пренела нам је своје утиске Милица Кутић.

У будућности још више оваквих пројеката, најавио је директор Сретен Васић:

„Када је у питању дугорочан ефекат оваквих радионица и пројеката, јасно је да ћемо се увек радо одазивати. Знамо колико нам је програм „Супершколе“ донео користи. У току овог догађаја, док је Милица радила на презентацији, део наставника је посетио канцеларију RYCO у Тирани. Разговарао сам са координатором и представницима Регионалне канцеларије за сарадњу младих Западног Балкана. Још увек очекујемо и какве су могућности за дугорочну сарадњу са нашим партнерима из Новог Травника, у наставку програма „Супершколе“.“