Oд понедељка, 21. фебруара, у свим основним и средњим школама у Србиjи примењиваће се непосредна настава, одлучио jе Tим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа.

На основу одлуке Тима за школе, од понедељка 21.2.2002. настава ће се у свим средњим школама у Србији, одвијати по првом моделу- непосредна настава у школи за све ученике истовремено.

Остваривање наставе и учења кроз непосредни рад у школи ће бити модел организовања наставе у ГТШ „Неимар“ од 21.фебруара 2022. године односно I модел Образовно-васпитни рад организује се непосредно у простору школе, према усвојеном распореду часова, за све ученике у одељењу истовремено.

Сви ученици присуствују истовремено свим облицима образовно-васпитног рада у школи. Ученици од I до IV разреда долазе у школу на непосредну наставу.

Препоруке и правила понашања ученика и запослених у школи:

Како би се смањио ризик од инфекције по повратку у школу, желимо да вас упознамо са препорукама као и правилима понашања која ће важити при поласку у школу.

1. Поступање са ученицима, наставним и ненаставним особљем уколико постоји сумња на вирус или се појаве симптоми

Уколико су се симптоми појавили ван школе:

Не долазити у школу, обавестити надлежну особу из школе. Јавити се у COVID амбуланту.

Уколико се симптоми појаве у школи:

Ненаставно и наставно особље школе одлази у амбуланту Дома здравља или код надлежног лекара. Ученици се смештају у посебну учионицу (соба за изолацију) а одмах се обавештавају родитељи или старатељи.

2. Мере смањења ризика уноса корона вируса у школу

– Потребно је да сви који сумњају да имају неки симптом, пре поласка у школу, не треба да долазе ( кашаљ, повишена телесна температура, отежано дисање, језа, повраћање…)

– Све особе које су идентификоване као блиски контакти заражене особе, треба да остану у кућној самоизолацији наредних 7 дана.

– Све особе треба да проверавају редовно своју телесну температуру, а нарочито пре поласка у школу.

3. Одржавање физичке дистанце

– Физичка дистанца је неопходна током одржавања активности у школи и ван ње.

– Потребно је да наставници и друго школско особље одржавају физичку дистанцу са другим особама у школи од најмање једног метра.

4. Ношење маски

Употреба заштитних маски неопходна је за све актере наставног процеса, од момента уласка у школу, па до њеног напуштања.

5. Редовно прање руку, дезинфекција и проветравање

– На улазу у школу је постављена дезобаријера кроз коју морају проћи сви који улазе у школу. На улазу ће вас дочекати помоћни радник, који ће се распитати о вашем здравственом стању и дезинфиковати вам руке средством за дезинфекцију руку на бази 70% алкохола.

– Перите руке топлом течном водом и сапуном у трајању од 20 секунди или средством на бази алкохола, који су постављени у тоалетима. Не додирујте рукама усне, нос и очи, ни у рукавицама.

– При кашљању и кијању користите једнократно папирну марамицу и потом је баците у бесконтактну канту за отпатке са поклопцем.

– Често дезинфикујте наочаре, мобилне телефоне, оловке, кључеве, нотесе и новчанике.

Проветравање просторија се врши природним путем.

Препорука је да ученици мали одмор проводе у учионици под надзором наставника, а велики у дворишту школе.