Овог Ускрса посебно је важно да останемо у својим домовима, са својим породицама и да искажемо јединство и солидарност.

Поштована децо, родитељи, запослени и пријатељи школе, и сви Ви који Ускрс славите по јулијанском календару, упућујемо вам најсрдачније честитке поводом највећег хришћанског празника.

Ближи нам се Ускрс, један од најрадоснијих хришћанских празника.

Лазарева субота или Врбица је празник када се слави један важан догађај у историји човечанства, а то је васкрсење Лазара, кога је Исус подигао из мртвих. После четири дана лежања у гробу, Исус је оживео Лазара, о чему нам сведочи и текст о том догађају у Јеванђељу по Јовану.

Дан после овог празника наша црква слави празник Цвети, као успомену на догађај доласка Исуса Христа у Јерусалим. Тада су деца јеврејска дочекала Исуса са палминим гранчицама, а наша деца га сваке године симболично дочекују са врбовим гранама.

Након ових лепих радосних ускршњих празника, у недељи пред Ускрс сећамо се страдања Христовог од сопственог народа јеврејског, као и од римских војника, који су га разапели на крсту у петак, и зато се на Велики петак пости, у знак жалости.

Велика субота је дан када је по веровању наше цркве, које је утемељено на Светом писму, Исус сишао у ад (у пакао) и васкрсао Адама и Еву и увео их у рај, као и све људе који су умрли пре Христа.

Зато је следећи дан који се слави – Ускрс – Христово васкрсење – дан победе живота над смрћу и новог живота са Богом. То је зачетак једне нове религије – хришћанства, које траје већ 2020 година и броји неколико милиона верника широм света.

Када сване дан Христовог васкрсења, са свих торњева православних храмова дуго звоне звона, позивајући народ на службу божију, на литургију. Домаћин куће или неко од укућана одлази на службу божију у цркву, а остали припремају јаја с којима се куцају када се врате својим кућама.

Обичај фарбања јаја врши се у спомен на догађај када је света Марија Магдалена Мироносица, путовала у Рим да проповеда Јеванђеље и посетила цара Тиберија. Он није веровао да је Христос васкрсао и рекао је Марији да би то било као кад би бела јаја у корпи сама променила боју, на шта је Марија рекла: „Христос васкрсе!“ и заиста су јаја која су била у корпи поцрвенела као крв. Од тада се све до данас фарбају јаја за Ускрс, у знак сећања на тај догађај.

Желимо вам да празнике проведете у миру и благостању, у кругу ваших породица и најмилијих, негујући љубав, поштовање и солидарност, како у породици, тако и у заједници. Нека вам Ускрс свима подари добро здравље, радост и благостање.

Срећан Ускрс, Христос васкрсе!

Грађевинска техничка школа „Неимар“ Ниш