Од понедељка, 20. септембра 2021. године у Грађевинској техничкој школи „Неимар“ примењиваће се комбиновани модел наставе.

20.09.2021. – 24.09.2021.

Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак
Група I Група II Група I Група II Група I
Гл3 Гл3 Гл3 Гл3 Гл3
Р1 – Група I +О1 Р1 – Група II +О1 Р1 – Група I +О1 Р1 – Група II +О1 Р1 – Група I +О1

27.09.2021. – 01.10.2021.

Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак
Група II Група I Група II Група I Група II
Гл3 Гл3 Гл3 Гл3 Гл3
Р1 – Група II +О1 Р1 – Група I +О1 Р1 – Група II +О1 Р1 – Група I +О1 Р1 – Група II +О1

За одељења која по плану имају блок наставу важиће посебан распоред, који ће бити достављен накнадно. Долазиће сви у школу поподне и биће подељени на групе у посебним учионицама.

За одељења која имају практичну наставу или Геодетска мерења и рачунања, или неки други предмет, где се већ деле на групе (али целог дана) – покушаћемо да организујемо наставу тако да сви долазе у школу. Ово је само идеја, потребно је донети одлуку у сарадњи са Домом ученика и у складу са потребама ученика.


Поступак код појаве случајева инфекције код ученика у школама
:

У ситуацијама када се појаве случајеви инфекције вирусом SARS-CoV-2 код ученика, родитељ о томе обавештава школу.

Уколико се у једном одељењу појаве два или више случајева инфекције, директор школе организује рад у школи према следећим инструкцијама:

Уколико се ради о одељењима са 16 или мање ученика, након појаве три оболела ученика у одељењу прелазак на трећи модел у трајању од 10 дана се налаже само за то одељење;

Уколико се ради о одељењима са 17 и више ученика, након појаве два случаја, то одељење се дели на две групе и наставља рад по другом (комбинованом) моделу наставе.

На групе се потом примењује поступак за одељења са 16 и мање ученика, односно након појаве нова три оболела ученика у групи прелазак на трећи модел у трајању од 10 дана се налаже само за ту групу.

Уколико применом раније прописаних критеријума и даље постоје елементи за разматрање преласка на трећи модел наставе целе смене или целе школе, директор, без одлагања, обавештава надлежну школску управу и територијално надлежни институт/завод за јавно здравље, који процењује ситуацију, утврђује епидемиолошке ризике и доноси коначну одлуку о којој обавештава школу.

За одељења која тренутно, због најмање два ученика похађају наставу на даљину, почевши од 20. септембра примењују се наведени критеријуми.

Имајући у виду доминантну трансмисију делта варијанте SARS-CoV-2, која може узроковати оболевање од COVID-19 и код особа које су претходно прележале ову болест и код вакцинисаних особа неопходна је употреба заштитних маски за све запослене, укључујући и особе које су потпуно вакцинисане против COVID-19 и особе које су прележале COVID-19.

Тим препоручује употребу заштитних маски за све ученике и све време током боравка у школи. Изузетно, када ученик из здравствених разлога не може да носи маску због контраиндикација које су потврђене стручним мишљењем лекара специјалисте одговарајуће гране медицине, потребно је организовати рад тако да овај ученик борави у школском простору без маске.

Том приликом потребно је повећати физичку дистанцу са другим ученицима и запосленима и појачати примену свих мера заштите (дезинфекција руку, чишћење и дезинфекција наставних средстава и простора).

Овај изузетак могуће је применити на захтев родитеља и искључиво уз приложено мишљење лекара специјалисте одговарајуће гране медицине и то по правилу у школи за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом.

С обзиром на то да су током надзора уочени значајнији ризици за заражавање ученика и запослених у њиховим активностима ван школа, препоручује се родитељима, ученицима и  запосленим у школама да строго и доследно примењују мере личне заштите од инфекције како у школи, тако и ван ње.

Посебно је важно избегавати масовна окупљања у затвореном и на отвореном простору, нарочито уколико се током окупљања не примењују прописане мере личне заштите.

Све основне и средње школе у Србији су у обавези да у потпуности обезбеде примену пет кључних мера стратегије за смањење ризика, додаје се у саопштењу.