Школа купује ђацима картице и набавља књиге.

Грађевинска школа „Неимар“ у Нишу у велику пажњу поклања својим ученицима пажљиво пратећи све њихове потребе, почев од оних најситнијих до оних које трасирају њихов животни пут.

Према речима директора ове школе Сретена Васића, зарад будућности њихових ђака уведени су и нови, атрактивни, образовни профили, али нису заборављене ни основне потребе ученика од којих већина њих није из Ниша.

“Између 15 до 20 ученика има бесплатан превоз од куће до школе. Картице за превоз плаћа школа. Скупљамо новац нешто од сопствених средстава нешто од хуманитарног динара који прикупљају и ученици и наставници. Хуманитарна организација Бонафидес је обезбедила стипендије за најбоље ђаке од 5.000 динара месечно, а ученике слабијег материјалног стања помажемо новцем, књигама, одећом“, набраја директор Васић и додаје:

„Ми смо школа која има више од 50 одсто ученика који долазе са стране и то не само из околине Ниша. Неки од њих долазе и из других општина да би усписали нашу школу јер у кругу од 200 километара нема овакве школе. Неки од њих живе у Ученичком дому, неки станују приватно. Породице неких од ових ученика не могу да поднесу све те трошкове због ниских примања родитеља и таквој деци је потребна помоћ. Само картица за превоз за њихове породице је велики издатак и зато смо у школи одлучили да помогнемо“, каже директор школе Сретен Васић који обећава да ће оваква врста помоћи ученицима бити пракса и у наредним годинама.

„Ученицима излазимо у сусрет за сваку молбу са којом нам се обрате. Можда је некоме потребан уџбеник, а не може да га набави. Ту онда ускаче школа. Мени је као директору школе драго и када улажемо у модернизацију школе, приближавамо се европским стандардима, али се много боље осећамо сви када можемо директно да помогнемо нашим ђацима“, наглашава директор Васић.

Променом имиџа школе повећало се и интересовање осмака да постану њени ђаци. Посебно су младе привукли нови смерови који обећавају и лакше запослење што је у овом тренутку значајно.

„Имамо пет образовних профила који су попуњени максималним бројем ученика“, каже дирекрор Сретен Васић. „Поред архитектонског и геодетског техничара ове године смо први пут уписали грађевинске техничаре, а од ове године смо ђацима понудили и образовни профил грађевински лаборант. Како би ученици могли да имају адекватну наставу на овом образовном профилу направили смо и модерну лабораторију са најмодернијим апаратима где ученици могу да раде и вежбају“.

Директор Васић додаје да школа пажљиво прати трендове на тржишту, изградњу коридора, изградњу путева, измештање железнице.

„Све су то послови који захтевају и ангажовање стручњака које ми школујемо као што су грађевински техничар или геодетски техничар. Тржишту рада су потребни и грађевиснки радници, руковалац грађевинском механизацијом, а сада ће свака фирма морати да има и лаборанта за испитивање грађевинског материјала. Управо из тог разлога ми смо деци понудили смер за лаборантског техничара. Сарађујемо са многим фирмама, а неке од њих и стипендирају наше ученике, они код њих одлазе на праксу, а имају и обећање да ће после дипломирања моћи код њих и да се запосле“, наглашава директор Васић.