Идеја о увођењу Дана розе мајица настала је у знак протеста због инцидента који се догодио у једној школи у Канади.

Наиме, дечак је у знак подршке тешко оболелој мајци (која је боловала од рака дојке), обукао розе мајицу. Истог дана, у школском дворишту, због те розе мајице, претукла га је група дечака. Розе мајице су прве године солидарно носила деца из дечакове школе, да би се временом идеја проширила на цео свет и постале су препознатљив симбол иницијативе у борби против вршњачког насиља. Овај Дан се обележава сваке последње среде у фебруару.

Група ученика чланова Ученичког парламента ГТШ „Неимар“ у сарадњи са Тимом за превенцију насиља и стручном службом школе, као и прошле године обележиће „Дан розе мајица“ у среду 24.02.2021. године.

Припремљене су следеће активности:

  • Пано подсећања на превенцију насиља са садржајима на тему борбе против вршњачког насиља;
  • Чланови Тима за превенцију насиља и Тима за инклузију из УП обићи ће сва одељења , прочитати садржај припремљен на тему борбе против вршњачког насиља и поделити флајере сваком одељењу.
  • Припремљена је ppt презентација Међународни Дан превенције вршњачког насиља, која ће бити коришћена током ове недеље за часове одељењског старешине , следећи састанак Ученичког парламента и Савет родитеља.

Материјал за преузимање:

Тим за превенцију дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања ГТШ „Неимар“ Ниш.