Како би се смањио ризик од инфекције по повратку у школу, желимо да вас упознамо са препорукама као и правилима понашања.

Ако сте прехлађени, имате тегобе, повишену температуре или неке друге симптоме, или сте имали контакт са неким за кога знате да је заражен, немојте долазити у школу и обавестите одељењског старешину.

Потребно је да сви који сумњају да имају неки сипмтом, пре поласка у школу, измере температуру (ово се односи на све актере наставног процеса).

Целокупан простор школе се дезинфикован, и са том процедуром се наставља на крају наставне недеље.

На улазу у школу је постављена дезобаријера кроз коју морају проћи сви који улазе у школу. На улазу ће вас дочекати помоћни радник, који ће се распитати о вашем здравственом стању и дезинфиковати вам руке средством за дезинфекцију руку на бази 70% алкохола.

У учионицама може боравити максимално по 1 наставник и до 15 ученика. Учионице се свакодневно детаљно чисте, дезинфикују и проветравају пре доласка и одласка ученика из ње.

Обавезна је физичка дистанца од 2 метра између особа које бораве у школи.

Сви ученици и запослени треба да користе маску током боравка у школи. Маску поставите на лице тако да вам покрије и нос и уста, а да што боље прилегне на лице. Не додирујте је рукама. Након скидања маске, као и након скидања рукавица, обавезно је прање руку водом и сапуном.

Маску ученици користе све време трајања наставе, приликом одласка на одмор или у тоалет, могу је одложити само када седе у својој клупи и слушају наставу.

Перите руке топлом течном водом и сапуном у трајању од 20 секунди или средством на бази алкохола, који су постављени у тоалетима. Не додирујте рукама усне, нос и очи, ни у рукавицама.

При кашљању и кијању користите једнократно папирну марамицу и потом је баците у бесконтактну канту за отпатке са поклопцем.

Често дезинфикујте наочаре, мобилне телефоне, оловке, кључеве, нотесе и новчанике.

 

 

Ученици не мењају учионицу, осим уколико то није потребно због часова вежби. Између часова, за време малог одмора, ученици не излазе из учионица, могу да оду до тоалета уз надзор нставника, дежурног или помоћног радника. Циљ је да што мање ученика буде у ходницима за време одмора, са друге стране и да што мање ученика буде у исто време у тоалету, имајући у виду физичку дистанцу, која је прописана.

За време великог одмора, све учионице ће бити дезинфиковане и пребрисане средством на бази алкохола од 70 % ( наставна учила и предмети) као и средством за дезинфекцију ( подови и намештај).

За време великог одмора потребно је да ученици време проводе ван школе, обавезно, уз поштовање мера социјалне дистанце и ношења маске. Дежурни наставник ће посебно контролисати да ученици не стварају гужву, колико је то могуће.

На часовима физичког васпитања активности ће се организовати искључиво на отвореном, а у случају лошег времена настава ће се одвијати у учионици и биће посвећена едукацији ученика о значају превенције COVID 19 у школској средини.

Нема гужве у свлачионицама, ученици треба да имају у виду да што мање ученика буде у свлачионици за време пресвлачења.

Учионице се проветравају редовно, искључиво припродним путем.

Уколико се код неког ученика појаве симптоми заразе, потребно је да ученик обавести надлежне у школи ( наставника, дежурног или помоћног радника, одељенског старешину). Такав ученик ће бити одведен у собу за изолацију ( учионица поред тоалета на последњем спрату) уз обавештавање родитеља. Ученик ту проводи време, уз надзор наставника, све до доласка родитеља.

Министарство здравља , Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ и Светска Здравствена Организација и УНИЦЕФ су припремили видео материјал (филм) намењен вама, а као препорука за безбедан боравак у школи, односно спречавања ширења заразе у школама.

Филм се може преузети на линку: https://we.tl/t-P7WJ8BGFHj