У петак, 12. октобра 2018. на првом часу је у свим одељењима ГТШ „Неимар“ у Нишу прочитан текст поводом Дана ослобођења нашег града у Другом светском рату.

У Другом светском рату, град Ниш је био окупиран од стране немачке војске 9. априла 1941. После тешке окупаторске владавине дуге скоро три и по године наш град је ослобођен 14.oктобра 1944. у тзв. „Нишкој операцији”.

„Нишка операција” је започела 8.октобра и трајала је 7 дана. У њој су учествовале снаге Народно- oслободилачке Војске Југославије, Црвене армије и Бугарске армије.

Током наступања натерале су немачке јединице на повлачење, опколиле их, разбиле и нанеле им тежак пораз. Ослобођена је долина Јужне Мораве и сва места источно од ње. 14. октобра 1944. 22. српска дивизија ликвидира немачка упоришта јужно од Ниша и у 13 часова продире у град. Вођене су уличне борбе које су почеле пре подне и трајале до коначног ослобођења Ниша. Око 16 часова ушле су у град јединице 6. бугарске дивизије, са источне стране, а са северо-истока јединице 45. српске дивизије са совјетским тенковима. Тако је Ниш 14. октобра 1944. године био потпуно очишћен и ослобођен.

У Нишкој операцији снаге ослободилаца имале су око 1.700 погинулих, рањених и несталих, док су губици Немаца били око 9.000 избачених из строја.

На овај дан одајемо почаст људима који су учествовали у Другом светском рату и жртвама које су пале за ослобођење Ниша,као и свим жртвама које су страдале током тог рата. Ниш је платио велику цену за слободу, о чему сведоче логор на Црвеном крсту и стратиште на Бубњу.