У циљу едукације младих у сфери одговорног понашања према здрављу 1. децембра 2021. године је у ГТШ „Неимар“, одржана трибина поводом обележавања Светског дана борбе против AIDS-a.

Трибину је организовао Ученички парламент уз помоћ наставнице Сандре Митровић и наставнице биологије Милице Андрејев уз подршку директора и психолога школе. Трибину су подржали и говорници др Чедомир Шагрић из Института за јавно здравље Ниш и наставница социологије Гимназије 9. мај, Александра Ивановић.

Болест која је, откад се појавила 1981. године у САД, до сада однела преко 25 милиона живота, и даље је присутна широм света. Светски дан борбе против сиде обележава се од 1988. године, а црвена трака, као симболе борбе против болести и солидарности са оболелима, установљена је 1991. године.

Према извештају Заједничког програма Уједињених нација за ХИВ/АИДС, у свету данас са овим вирусом живи око 34 милиона људи. У Европи их је 2,3 милиона, а да многи од њих нису ни свесни ове чињенице. Светски дан борбе против сиде усмерен је управо из овог разлога на подизање свести о потреби правовременог тестирања на вирус ХИВ-а, као и на смањивање стигме коју овај вирус носи.

У Србији, према званичним подацима, данас са вирусом ХИВ-а живи 1766 особа, а најновије процене УНАИДС-а показују да још око 1800 особа у нашој земљи не зна да је инфицирано ХИВ-ом. Код нас, највећи број заражених особа је старосне доби између 25 и 49 година, а већина заражених сазна да су инфицирани када су већ у фази болести.