У организацији синдиката Грађевинске техничке школе „Неимар“, протеклог викенда су чланови колектива наше школе посетили манастире Темска, Суково и Поганово.

Манастир Свети Ђорђе познат и као манастир Темска, налази се на петнаест километара од Пирота. Име је добио по старом граду Темцу, који се налазио недалеко од манастира. Црква манастира је посвећена Светом великомученику Георгију, подигли су је браћа Дејановићи, сестрићи цара Душана. Дејановићи су садашњу цркву подигли у 14. веку на темељима првобитног храма из 11. века, чији ктитор није познат.

Манастир Суково се налази 18 km источно од Пирота код села Сукова, на десној обали реке Јерме. Налази се у подножју брда званог „Царев камен“. Припада Епархији нишкој Српске православне цркве и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја. То је био пре рата мушки, а сада је женски манастир.

На левој обали реке Јерме, недалеко од села Поганово, налази се манастир Светог Јована Богослова. Народна традиција постанак овог манастира везује за светог цара Константина и његову мајку Јелену. Прота Теодор Титов помиње стари запис на пергаменту, према коме су Срби подигли овај манастир пре 1130. године, а на Проскомидији је насликана једна стара икона, на којој су уписана имена српских владара из најстаријих времена.

[ngg src=“galleries“ ids=“19″ display=“basic_thumbnail“]